• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Concedierea pentru motive economice

Conform art.65 alin.1 din Codul muncii, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii activitatii.

In aceste situatii, concedierea poate fi individuala sau colectiva, salariatii beneficiind de masuri active de combatere a somajului, precum si de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca .
Art.65 alin.1 este similar art.130 alin.1, lit a din vechiul Cod al muncii, in noua reglementare retinandu-se, insa, in mod expres, ca desfiintarea postului trebuie sa fie efectiva si sa aiba a cauza reala si serioasa, masura luata trebuind sa coraspunda unor nevoi reale de reducere a personalului, sa se intemeieze pe motive obiective, iar nu pe justificari aparente.
Dispozitia de la art.64alin.1 da posibilitatea agentilor economici si institutiilor sa isi organizeze activitatea in conformitate cu cerintele unei functionari eficiente, iar in raport cu aceasta sa dimensioneze numarul de personal angajat pe diferite posturi, potrivit nevoilor lor reale.
Unitatea poate selectiona salariatii pe care ii opreste exclusiv pe baza criteriului de competenta, al corespunderii, avand in vedere modul de indeplinire a atributiilor ce le revi in posturile ocupate.
Pentru eliminarea sau sanctionarea eventualelor abuzuri in aplicarea art.72 alin.1, la cererea salariatului care contesta masura desfacerii contractului de munca, instanta judecatoreasca poate examina legalitatea masurii luate, respectiv daca reorganizarea activitatii, reducerea de personal si desfiintarea unor posturi de natura celui ocupat de salariatul concediat au fost reale sau fictive.


Conditiile de aplicabilitate sunt:
- desfiintarea efectiva a unor posturi, iar nu numai schimbarea denumirii lor;
- suprimarea postului sa fie o masura definitiva, simpla suspendare a postului neavand justificare;
- desfiintarea sa priveasca posturile ocupate si de aceeasi natura cu cel detinut de persoana ce urmeaza a i se desface contractul de munca .
Prin postul de aceeasi natura nu trebuie sa se intelealga numai posturi identice, ci acelea care au denumire diferita in scheme de functii sunt totusi similare prin sfera lor de atributii .
Desfiintarea trebuie determinata exclusiv de reorganizarea unitatii.
Daca se desface contactul de munca al unei persoane si se angajeaza la scurt timp o alta, motivul reducerii nu va fi fost real.
In cazul concedierilor individuale pentru motive economice, angajatorului ii revine obligatia de propune salariatilor programe de formare profesionala, precum se retribuirea acestora.
Persoanele concediate astfel beneficiaza de dreptul de preaviz, precum se de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul de munca aplicabil.

Citeste mai multe despre:

Procedura emiterii deciziei de concediere pe motivul desfiintarii postului
Emiterea deciziei de concediere ca urmare a desfiintarii postului ocupat de salariat. Procedura care trebuie urmata pentru emiterea unei decizii de concediere legala si temeinica
Cuprinsul deciziei de concediere
Elementele obligatorii ale deciziei de concediere determinata de desfiintarea postului prin eliminarea din organigrama societatii. Ce trebuie sa cuprinda decizia de concediere
Legalitatea si temeinicia deciziei de concediere
Elementele obligatorii si esentiale ale deciziei de concediere determinate de desfiintarea locului de munca. Caracterul real si serios al problemelor angajatorului care determina desfiintarea efectiva a locului de munca
Contestarea deciziei de concediere. Elemente esentiale
Cuprinsul contestatiei impotriva deciziei prin care angajatorul a hotarat desfiintarea postului ocupat de salariat. Ce poate solicita prin contestatie salariatul care a fost concediat
Intampinarea la contestatia deciziei de concediere
Intampinarea formulata impotriva contestatiei prin care s-a solicitat anularea deciziei de concediere ca urmare a desfiintarii postului
Instanta competenta sa solutioneze contestatia impotriva deciziei de concediere
Instanta competenta, din punct de vedere material si teritorial, sa judece contestatia impotriva deciziei de concediere formulata de salariatul caruia i-a fost desfiintat postul
Efectele admiterii contestatiei impotriva deciziei de concediere
Care sunt consecintele admiterii contestatiei impotriva deciziei de concediere? Drepturile si obligatiile salariatului si angajatorului fata de hotararea judecatoreasca prin care s-a anulat decizia de concediere


Sus ↑