• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Concedierea disciplinara

In cazul in care salariatul a savârşit o abatere grava sau abateri repetate de la regulile de disciplina a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de munca, contractul colectiv de munca aplicabil sau regulamentul intern, angajatorul poate aplica sanctiunea disciplinara cea mai grava, desfacerea contractului individual de munca.

Anterior concedierii disciplinare angajatorul este obligat sa efectueze cercetarea prealabila. in acest scop va convoca in scris salariatul cu precizarea orei, datei şi locului intrevederii. Cu aceasta ocazie salariatul are dreptul sa formuleze şi sa sustina toate apararile in favoarea sa şi sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele şi motivatiile pe care le considera necesare, având dreptul sa fie asistat de un reprezentant al sindicatului din care face parte.

Daca salariatul nu se prezinta la cercetare, se prezinta dar refuza sa motiveze abaterile savârşite sau apararile, probele şi justificarile prezentate nu sunt de natura sa-l dezincrimineze, angajatorul poate recurge la desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.

Decizia de concediere disciplinara va fi emisa in forma scrisa in termen de 30 de zile calendaristice de la data la care persoana care poate aplica sanctiunea disciplinara a luat la cunoştinta despre savârşirea abaterii fara a depaşi 6 luni de la producerea faptei. Decizia se comunica salariatului personal, cu semnatura de primire, ori in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata la domiciliul acestuia, in termen de 5 zile calendaristice de la emitere.

Decizia de concediere trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu descrierea faptei care constituie abatere disciplinara, precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de munca aplicabil, care au fost incalcate, motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile, sau motivele pentru care nu a fost efectuata cercetarea prealabila, temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica (art. 264 alin. 1 lit. f din Codul muncii ) şi temeiul de drept in baza caruia se desface contractul individual de munca (art. 61 lit. a din Codul muncii ), termenul in care sanctiunea poate fi contestata (30 zile calendaristice de la comunicare) şi instanta competenta (tribunalul din judetul in care salariatul işi are domiciliul).

Citeste mai multe despre decizia de sanctionare disciplinara:

Intampinarea la contestatia deciziei de sanctionare disciplinara
Elementele esentiale ale intampinarii impotriva contestatiei impotriva deciziei de santionare disciplinara formalata de catre salariat
Efectele admiterii contestatiei impotriva deciziei de sanctionare
Prin anularea deciziei de santionare disciplinare instanta poate dispune reintegrarea salariatului pe postul ocupat anetrior, plata unor despagubiri s.a.
Cuprinsul deciziei de sanctionare disciplinara
Elementele obligatorii pe care trebuie sa le curpinda decizia de santionare disciplinara (cu desfacerea contractului de munca, diminuarea salariului s.a.)
Contestatia impotriva deciziei de sanctionare disciplinara
Salariatul are dreptul de a formula contestatie impotriva deciziei de santionare disciplinara emisa de catre angajator. Elementele esentiale ale unei astfel de contestatii.
Procedura de aplicarea a sanctiunilor disciplinare
Procedura care trebuie respectata pentru aplicarea unei sanctiuni disciplinare in mod legal si temeinic


Sus ↑