• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Articolul 221: Desemnare si incompatibilitati

Codul muncii actualizat 2024 | Descarca integral PDF
   ↳ TITLUL VII: Dialogul social
        ↳ CAPITOLUL III: Reprezentantii salariatilor

(1) La angajatorii la care sunt incadrati mai mult de 20 de salariati si la care nu sunt constituite organizatii sindicale reprezentative conform legii, interesele salariatilor pot fi promovate si aparate de reprezentantii lor, alesi si mandatati special in acest scop.
(2) Reprezentantii salariatilor sunt alesi in cadrul adunarii generale a salariatilor, cu votul a cel putin jumatate din numarul total al salariatilor.
(3) Reprezentantii salariatilor nu pot sa desfasoare activitati ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.




Comentariu art. 221 Codul muncii

Desi acest articol impune ca numai la angajatorii care au mai mult de 20 de salariati sa se poata numi reprezentanti ai salariatilor, consideram ca aceasta reglementare nu poate fi interpretata ca o limitare a dreptului desemnarii unui reprezentant al salariatilor si la societatile care au sub 20 de salariati.

Solicita o consultatie specializata

Fill out my online form.


Jurisprudenta art. 221 din Codul muncii - Desemnare si incompatibilitati

Suspendarea contractului de munca. Punerea in miscare a actiunii penale nu echivaleaza cu trimiterea in judecata penala

Numai trimiterea in judecata a salariatului poate constitui cauza de suspendare a contractului individual de munca al acestuia din initiativa angajatorului, iar cauzele de suspendare sunt legale si nu pot fi extinse prin analogie la situatii ca ... (Hotararea 4639 din 23.06.2009 , pronuntata de Curtea de Apel BUCURESTI)
Suspendarea contractului de munca in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului

Conform art. 52 al. 1 lit. b din C muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului în cazul în care angajatorul a formulat plangere penala împotriva salariatului sau acesta a fost trimis ... (Hotararea 1795, pronuntata de Tribunalul IALOMITA)
Suspendarea contractului de munca - Art. 52 Codul muncii

Conform art. 52 al. 1 lit. b din C muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in cazul in care angajatorul a formulat plangere penala impotriva salariatului sau acesta a fost tri ... (Hotararea 5386, pronuntata de Tribunalul IALOMITA)


Sus ↑