• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Articolul 92: Egalitatea de tratament

Codul muncii actualizat 2024 | Descarca integral PDF
   ↳ TITLUL II: Contractul individual de munca
        ↳ CAPITOLUL VII: Munca prin agent de munca temporara

(1) Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator, in aceleasi conditii ca si ceilalti salariati ai acestuia.
(2) Utilizatorul este obligat sa asigure salariatului temporar dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca, cu exceptia situatiei in care prin contractul de punere la dispozitie dotarea este in sarcina agentului de munca temporara.
(3) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului, care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar.
(4) In masura in care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, salariul primit de salariatul temporar va fi stabilit luandu-se in considerare salariul unei persoane angajate cu contract individual de munca si care presteaza aceeasi munca sau una similara, astfel cum este stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul utilizatorului.




Comentariu art. 92 Codul muncii

Avand la baza principiul pentru munca egala, remuneratie egala, Codul muncii stabileste ca salariatul temporar va beneficia, pe langa acelasi salariu pe care il primeste salariatul utilizatorului, si de toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator salariatilor acestuia (conditii de transport, de cazare, de repartizare a programului de lucru, de acces la anumite facilitati si altele).

Solicita o consultatie specializata

Fill out my online form.


Jurisprudenta art. 92 din Codul muncii - Egalitatea de tratament

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare

Prin cererea înregistrata pe rolul Tribunalului Prahova sub nr. xX, la data de 21.12.2015, contestatoarea T_ D__ L_ a chemat în judecata intimatul S__ M_ Ploiesti, solicitând instantei ca prin hotar ... (Hotararea 294 din 27 ianuarie 2017, pronuntata de Tribunalul Prahova)
Obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale. Diferente de salarizare pentru functii similare

 

Prin sentinta civila nr. 2.716 din 03 octombrie 2016, pronuntata de Tribunalul C_ în do ... (Hotararea 100 din 25 ianuarie 2017, pronuntata de Curtea de Apel Cluj)
Incalcarea criteriilor de concediere colectiva stabilite prin CCM. Lipsa consultarilor cu Sindicatul

Prin actiunea inregistrata pe rolul acestui tribunal la data de 24.09.2014, contestatorul D_ I_ a formulat contestatie impotriva deciziei nr. A3.1/22/22.08.2014 emisa de intimata S_ Nationala de Transport Feroviar de Marfa \"CFR Marfa\" SA, solici ... (Hotararea 912 din data de 23-04-2015, pronuntata de Tribunalul ARGES)
Discriminare in raporturile de munca. Dreptul la un salariu egal pentru munca egala

Orice diferenta de tratament savarsita de stat intre indivizi in situatii analoge, fara o justificare obiectiva si rezonabila reprezinta o incalcare a dispozitiilor art. 14 din CEDO. 

... (Hotararea 237/CM din 03.07.2007, pronuntata de Curtea de Apel CONSTANTA)

Discriminare in raporturile de munca. Despagubiri. Conditii de acordare

In toate cazurile de discriminare prevazute de O.G. nr.137/2000 persoanele indreptatite au dreptul sa pretinda despagubiri proportional cu prejudiciul suferit.

... (Hotararea 278/CM din 17.10.2006, pronuntata de Curtea de Apel CONSTANTA)


Sus ↑