• Tel. 0737.043.144 si 0722.415.993
  • Luni-Vineri 10:00-18:00

Delegarea salariatei gravide

Intrebare:
Buna ziua,
Va deranjez in legatura cu problema cu care se confrunta matusa mea, domiciliata in localitatea Dudestii Vechi.
In anul 2007 P. a deschis un sediu in localitatea Dudestii Vechi. Matusa mea, care la momentul respectiv facea naveta la Sannicolau Mare, si-a inaintat demisia la firma din Sannicolau Mare in favoarea firmei P. avand in vedere ca aceasta este in localitate si nu presupunea efectuarea navetei.
In anul 2008, matusa mea a intrat in concediu de maternitate dupa care in concediu pentru cresterea copilului.Dupa care a mai avut doi copii unul dupa altul, astfel incat din CCC a intrat in concediu de maternitate dupa care CCC si iar concediu de maternitate si CCC.
Intre timp, la finalul anului 2008, sediul din localitatea Dudestii Vechi a fost inchis.
Pe 27. Martie 2014 inceteaza CCC astfel ea a trimis firmei P. o cerere pentru intoarcere la munca si de asemenea o instiintare asupra faptului ca este insarcinata cu al patrulea copil.Firma a comunicat astazi, 26.03.2014, matusii mele faptul ca din 28 martie 2014 este delegata pentru o perioada de 60 zile sa munceasca in municipiul Timisoara care presupune o naveta de 160 km dus-intors pe zi.
Este aceasta delegare legala, avand in vedere ca de fapt, real, este o modificarea a CIM fiindca sediul din Dudestii Vechi a fost inchis?Modificarea CIM trebuie facuta prin act aditional sau poate fi efectuata si prin delegare?
Faptul ca este gravida si are acasa trei copii, poate presupune un motiv intemeiat de refuz a delegarii? (Daca ar fi fost in localitate ar fi putut lucra in schimburi diferite cu sotul, astfel ar fi fost in permanenta cel putin unul acasa. Deplasarea in Timisoara presupune minim trei ore pe zi pe drumuri dus-intors, timp in care copii ar fi fost nesupraveghiati.)
Decizia poate fi atacata la tribunal in 30 de zile, dar ea intra in viguare la momentul comunicarii. Deci, saptamana viitoarea ea poate fi concediata disciplinar pe motiv de neprezentare la locul de munca?
Va multumesc anticipat pentru atentie si raspuns!

Raspuns Avocat Dreptul Muncii:
In principiu, delegarea nu poate fi refuzata de salariat. Avand in vedere starea de graviditate a doamnei, daca medicul de familie sau medicul de medicina muncii recomanda ca salariata sa nu fie delegata, intrucat deplasarea reprezinta un risc pentru sanatate ori poate avea repercusiuni asupra sarcinii, angajatorul va fi obligat sa modifice corespunzator conditiile de munca.




Solicita o consultatie

Fill out my online form.

Alte consultatii de dreptul muncii:

Concediere- salariata insarcinata
Buna ziua, Sotia mea lucreaza ca vanzator la un magazin de mobila. Acum un an s-a rest ... Potrivit OUG 96/2003, angajatorul este obligat sa modifice in mod corespunzator conditiile de munca ...


Sus ↑